21 Aralık 2012 Cuma

Entelektüelliğin hiçbir değeri yok...


Entelektüelliğin hiçbir zaman fazla değeri olmayacak,halkın toplu yargısına göre.Toplama kamplarının kanı bile memleketimizdeki bir milyon ruhtan daha net bir yargı çıkartabilmeliydi. Tüm fikirler sahte, bütün tutku yalan, birliğini asırlar önce kaybetmiş tüm bilgeliğini, özgürleşmek için değil, sadece hayatta kalmak için kullanan bir halkta.Yüzümü göstermem, tek başına ve çocuksu bir ses yükseltmem. Tamamen anlamsız.Korkaklık sarmış etrafımızı, diğerlerinin zulüm altında öldüğünü görerek, garip bir farklılığa hapsolarak ölürüm ben de işte ve bu bana çok acı verir.
Tüketim, kapitalizmin tamamen yeni devrimci bir biçimi. Hedonizmin keşfi, toplumsal düzenin artık fakirleri istemediği anlamına geliyor. O, tüketebilecek olanları, zenginleri ister; iyi yurttaşlar değil, iyi tüketiciler.
Tüketicilik İtalya'nın tarihinde yaşadığı ilk gerçek birleşme. Bu oldukça korkutucu. Alternatif ne? İntihar. Aydın intiharı diyelim... Öte yandan bu, bir yanıyla asla kabul edemeyeceğim terörizm ve santajın bir parçası. Sanatçı, şair, tam da intihar etmeyen, her şeye rağmen yaşayandır. Sanat her şeyden önce canlıdır. Canlılığın olmadığı yerde sanat olmaz. Aydın intiharı... Hayır, intihar etmiyorum. Üzgünüm.

Pier Paolo Pasolini

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder